Share this...
Blog

Activiteiten en vrije tijd

  • Blog Terug naar lijst
  • Vorige post
  • Volgend bericht
Activiteiten en vrije tijd

Ik wou heel graag een andere taal leren, dus heb ik besloten om in mijn tussenjaar frans te gaan leren. De beste manier om dat te doen is je helemaal te laten onderdompelen in Franse taal en cultuur, dus heb ik ervoor gekozen om naar Montpellier te gaan en daar frans te leren op de Franse taalschool ILA. Deze Franse taalschool ligt in het prachtige oude historische centrum van Montpellier. Ik heb hier heel veel geleerd en heel veel leuke dingen gedaan en gezien. Ik heb de standaard cursus gevolgd, dit is 20 uur. Ik kwam er al snel achter dat ik hierdoor veel vrije tijd overhad. Dus ben ik opzoek gegaan naar leuke activiteiten.

Montpellier is een hele mooie culturele stad. Als je in de oude straatjes van Montpellier loopt zie je hou oud en nog zo modern de stad is. In elk straatje, om elk hoekje en op alle pleintjes zijn er mensen te vinden, het leeft en is een typische Franse stad, precies hoe je je het verbeeld. Het is vaak mooi weer en er zijn overal leuke terrasjes om gezellig een drankje te drinken met je vrienden. Ook ga ik vaak naar een terrasje om te leren en mijn huiswerk te maken. In de buurt van de school zijn een aantal parkjes te vinden en een groot plein ‘Place de la Comedie’, hier kan je even lekker relaxen.

Tijdens het verblijf op de taalschool ILA heb je de mogelijkheid om allerlei leuke activiteiten te doen en hierdoor veel van de omgeving te kunnen zien. Montpellier ligt in het gebied Languedoc- Roussillon, wat bekend staat als een van de grootste wijngebieden in Frankrijk. Het gebied staat vol met uitgestrekte wijngaarden de bijbehorende kasteeltjes. In de tijd dat jij frans leert in Montpellier kan je dus een wijngaarden bezoeken. Ik ben op een school georganiseerde uitstap geweest naar Chateau de Flaugergues, een prachtig oud kasteel. De gids geeft een rondleiding en verteld leuke verhaaltjes, bijvoorbeeld dat het kasteel al meer dan 11 generaties door dezelfde familie bewoont wordt! Na de tour en het geïnspireerd worden door de prachtige Italiaanse architectuur is het tijd om de Fransen wijnen te proeven. Hmmm! Daarna kan je een fles wijn kopen, voor de thuisblijvers of lekker voor jezelf natuurlijk! Ook ben ik met taalschool ILA naar ‘la grotte de la Clamouse’ geweest. Dit was een hele mooie ervaring en ook super leuk om de omgeving te verkennen. Het is best moeilijk om deze plekken te bezoeken als je dat zelf wilt doen omdat het best moeilijk bereikbaar is aangezien het buiten Montpellier ligt en in de onbewoonde wereld. Daarom was ik heel erg blij dat ik tijdens mijn taalstudie frans op taalschool ILA ook de mogelijk had gekregen om dit soort leuke en unieke uitstapjes te doen.

In het weekend heb je tijd voor wat grotere uitstapjes, naar plaatsen rondom Montpellier. In Montpellier is een flixbus halte waarmee je naar heel veel bestemmingen kunt reizen. Flixbus is een reisorganisatie die je door heel Europa rijd voor een voordelige prijs, dus zelfs met een klein budget kan je allerlei leuke plekken bezoeken. Zo ben ik met mijn nieuwe vrienden die ik heb ontmoet tijdens mijn taalstudie, een weekend naar Barcelona geweest, wat maar 4 uurtjes rijden was. En hebben we Marseille en Avignon bezocht. Het leuke aan zo’n reis is dat je veel frans moet praten (niet Barcelona natuurlijk). Zo kan je je helemaal onderdompelen in de Franse taal en cultuur en jezelf op de proef stellen.

De stad Montpellier ligt aan de zee, dus met mooie zonnige dagen kun je lekker naar het strand. Het is heel makkelijk bereikbaar met de tram en bus, en voor de echte sportievelingen onder ons kan je zelfs nog met de fiets. Ik vind ‘Palavas’ het leukste strand. Het ligt naast een haventje en er zijn restaurantjes waar je een hapje kunt eten of een even een drankje kan drinken en kan genieten van de zon. Ook zijn er beachvolleybal en beach voetbal velden. De Franse zee is helder en de omgeving is adembenemend. Onderweg naar huis kun je nog even langs de Marché du lez gaan, dat een soort van rollende keukens, ze hebben daar erg lekker eten van allerlei leuke trucks en vaak ook live muzikanten, het hele jaar door. Echt een aanrader!

Voor de winkelaars is het veel mogelijk om even flink te gaan shoppen. In de straat van ILA zijn al een aantal kledingwinkels te vinden als Mango en Zara. En in de straatjes van het oude historische centrum zijn veel vintage store en leuke boetiekjes te vinden. Ook is er, 5 minuutjes lopen van school, winkelcentrum. Je hebt daar keuze uit meer dan 30 winkels. Maar er is nog een groter winkelcentrum net buiten het centrum, Odysseum, hier zijn alle winkels te vinden, van Zara en Pull and Beer tot Swarovski en Tommy Hilfiger. Ook zijn hier gezellige restaurantjes te vinden.

Naast het winkelcentrum is er een plein waar veel te doen is, het is heel kleurrijk en super vrolijk. Je kan en bijvoorbeeld schaatsen en muurklimmen, maar ook naar de bioscoop. De meeste films zijn in het frans dus kan je je opnieuw op deze manier helemaal onderdompelen in het frans en op een leuke manier de Franse taal leren.
En als laatste kan je ook nog naar Pic Saint Loup, dat een uitkijkpunt op een berg waardoor je heel Montpellier kan zien. super mooi en natuurlijk een echte ‘must have’!