Share this...
Blog

Het Begin van jou Avontuur

  • Blog Terug naar lijst
  • Vorige post
  • Volgend bericht
Het Begin van jou Avontuur

In Juni ben ik afgestudeerd en heb ik mijn diploma Mbo niveau 4 in ontvangst mogen nemen. Dat is natuurlijk een feestje! Maar wat nu? Ga ik naar het Hbo en ga ik nog 4 jaar naar school? Ga ik werken of ben ik daar nog te jong voor? Na veel nadenken heb ik besloten om wel naar het Hbo te gaan, maar eerst een tussen jaar te nemen. Ik wist nog niet wat ik, naast werken, nog meer zou gaan doen ik mijn tussenjaar. Alleen maar werken leek me saai en ik vind het leuk om te reizen, ook ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in andere talen. Na veel onderzoek op het internet heb ik ervoor gekozen om een Franse taalcursus in Frankrijk te gaan doen, in Montpellier. De Franse taal en cultuur vond ik altijd al mooi en nu kan ik daar 2,5 maand wonen! Nadat alles vast stond en ik me vliegtickets had geboekt, was het zover, ik ga Frans leren in Frankrijk!

In de laatste week voor mijn vertrek naar Montpellier was ik heel erg zenuwachtig, allerlei vragen gingen door me hoofd. Zijn er wel mensen van mijn leeftijd, ga ik nieuwe vrienden ontmoeten, hoe is de taalschool ILA en hoe ga ik het vinden om terug naar school te gaan en frans te leren. Ook had ik gekozen om te verblijven in de residentie, met een kamergenoot, dus vroeg ik me natuurlijk af wie mijn kamergenootje zou worden en hoe het leven in de residentie zou zijn. Gelukkig had ik haar email adres gekregen via de school dus konden we elkaar een beetje leren kennen voor ik naar Montpellier toe ging.

De dag van vertrek was wel erg spannend, dit was de eerste keer dat ik alleen een avontuur aanging van bijna 3 maanden. Maar toen ik aankwam in Frankrijk en mijn weg had gevonden naar residentie was het juist heel erg leuk. Ik ontmoette al mijn huisgenootjes, die kwamen uit heel de wereld, en natuurlijk mijn kamergenootje. Ik werd heel gastvrij ontvangen, de residentie is een hele vriendelijke en levende plaats. Doordat ik in de residentie verbleef leerde ik natuurlijk veel sneller mensen kennen, iedereen is daar rond de 18-22 jaar en gaat uiteraard allemaal naar de zelfde taalschool, ILA.

Mijn eerste dag op school was super leuk, maar ook heel zwaar. Ineens besef je, ik ben nu echt frans aan het leren. Mijn frans was nog niet heel goed dus ik starten in A2, de lessen worden allemaal in het frans gegeven en dat was best moeilijk, maar op die manier leer je wel het snelste. De klassen zijn niet heel groot, ongeveer 10 studenten. Alle docenten die ik heb gehad zijn super aardig en heel begripvol, ze leggen de theorie op een goede manier uit en geven jou de tijd de je nodig hebt om bijvoorbeeld te praten of antwoord te geven op een vraag. De lessen zijn ook heel gevarieerd, je doet echt alles, grammatica, lezen, schrijven, luisteren en praten. In het begin vond ik het erg moeilijk maar later werd het steeds makkelijker.

Na school heb ik met mijn nieuwe klasgenootje even lekker gelunched in een van de restaurantjes dicht bij school, de Franse taalschool licht midden in het historische centrum van Montpellier. Er zijn heel veel leuke eettentjes en natuurlijk boulangeries en patisseries waar je de geur van de verse croissantjes en stokbroden ruikt. Er was veel keuze maar wij hadden gekozen voor een pizza, lekker frans (not!). Daarna ben ik even gaan kijken waar ik mijn boodschappen kan doen. Ik had al gehoor dat de meeste naar de supermarkt de carrefour gaan, dus daar had ik even een kijkje genomen. De grote carrefour is bijna in dezelfde straat als de ILA taalschool, super dichtbij dus! Ze hebben daar eigenlijk alles wat je zoekt nodig hebt.

De eerste week van je franse taalstudie vliegt echt zo voorbij, je bent dan al wat woordjes frans wijzer en ik heb in mijn eerste week heel veel mensen leren kennen. Ook hebben mijn nieuwe vrienden mij leuke plekken laten zien, zoals het parkje en het winkelcentrum. ik had mazzel dat het, in de eerste week dat ik was aangekomen in Frankrijk, al 20 graden was, in februari! Heerlijk. Dus in het weekend zijn we een dagje naar het strand geweest, en hebben we genoten van de zon. Na deze eerste week was ik al helemaal verliefd geworden op het prachtige Montpellier.

Het is gek hoe snel je hele goede vrienden kunt worden met vreemde, na mijn eerste week hadden we een groepje van ongeveer 10 jongens en meiden, super gezellig! We gingen samen lunchen of gewoon even lekker relaxen in een parkje.

Op de eerste maandag werd mij verteld dat het een traditie is in de residentie om uit te gaan in de ‘Australian bar’. Nou vind ik het heel erg leuk om uit te gaan dus dat kwam goed uit. Veel studenten van de taalschool ILA gaan naar de ‘Australian bar’ dus zo kon ik op een leuke en snelle manier veel studenten leren kennen, waarvan veel ook in Montpellier waren om frans te leren. Ook in het weekend ging ik veel uit, hierdoor leerde ik Franse studenten kennen waardoor ik mijn frans eens even goed kon oefenen.

Dus al met al was er helemaal niks om me zorgen over maken. Ik heb aan dit avontuur de leukste vrienden overgehouden die ik nog steeds bijna elke week spreek. En in de zomervakantie gaan we afspreken met z’n alle. We weten nog niet in welk land, maar ik weet wel dat ik niet kan wachten om hun weer te zien! En ik heb een hele leuke tijd gehad tijdens het leren van de Franse taal in Montpellier op de taalschool ILA.