Share this...
Blog

Taalbad in Montpellier

  • Blog Terug naar lijst
  • Vorige post
  • Volgend bericht
Taalbad in Montpellier

Als onderdeel van mijn sabbatjaar besloot ik naar Frankrijk te vertrekken met als doel mijn frans flink wat bij te schaven. Ondanks dat ik al het hele middelbaar lang Frans had geleerd, had ik het gevoel dat mijn Frans eigenlijk nog niet was wat het zou moeten zijn. Vooral aan mijn communicatie- en schrijfskills kon ik nog heel wat verbeteren. Dus heb ik me ingeschreven aan Franse taalschool ILA met als doel snel en efficiënt de taal volledig onder de knie te krijgen. Bovendien helpt mijn verblijf in een gastgezin me na school om de geziene leerstof toe te passen en vooral om mijn woordenschat uit te breiden.

Montpellier de stad

De school is gelegen in het historische centrum van Montpellier dat je zowel overdag als ’s nachts bruisend kan noemen. Omgeven door mooie gebouwen, kan je in de gezellige straatjes vele straatmuzikanten spotten die ongetwijfeld voor een zomerse sfeer zorgen, zelfs in de winter. Er zijn een tal van monumenten te bezichtigen en bovendien veel kunsttentoonstellingen al dan niet gratis te bezoeken. Heb je even genoeg van al die historische gebouwen, dan kan je ook altijd naar Antigone gaan. Met de tram kan je vlot in alle delen van de stad geraken. In deze moderne wijk vindt je een Olympisch zwembad en de mediatheek Emile Zola die niet alleen een groot aanbod aan boeken heeft maar ook muziek en films. Dit is ongetwijfeld mijn favoriete plek om na school te studeren. Dichtbij de mediatheek stroomt de rivier le Lez waarvan de oevers voorzien zijn van mooie kade’s waar je gemakkelijk kunt wandelen, lopen en fietsen.

Niet alleen heeft Montpellier overdag veel te bieden met zijn cultuur, hippe restaurantjes en vele sportfaciliteiten, ook ’s nachts kan je er geweldige dingen treffen. Zo kan je naar een van de vele Erasmus evenementen gaan om andere (internationale én Franse) studenten te leren kennen of je kan uitgaan in een van de talrijke bars en clubs.

De school

ILA is een grote school waar je gegarandeerd heel wat internationale vrienden maakt waardoor je niet enkel jouw Frans maar ook jouw Engels verbetert. De Franse lessen worden gegeven in klassen van maximum 10 leerlingen, wat er voor zorgt dat je de optimale kans krijgt om te oefenen en snel vooruitgang kan boeken. De grammatica wordt grondig uitgelegd vooraleer je deze inoefent aan de hand van allerlei creatieve manieren zoals bijvoorbeeld met conversaties, presentaties, spelletjes, een quiz, etc. In de klas hangt er een positieve sfeer en leer je niet alleen de leerstof maar je leert ook veel bij over de Franse cultuur en bespreekt regelmatig actuele gebeurtenissen in Frankrijk en de wereld tijdens te les.

Activiteiten

Naast de cursus biedt de school ook een tal van activiteiten aan zoals wijndegustaties, filmnamiddagen en rondleidingen door de stad. In de weekends krijg je de kans om wat verder buiten Montpellier te trekken. Zo ben ik zelf al naar Roquefort geweest, waar ze deze bekende kaas produceren. Je krijgt er een rondleiding met een lokale gids en aan het einde mag je zelf de kaas proeven, wat een unieke ervaring is. Ook heb ik al een bezoek gebracht aan Carcassonne, de beroemde Middeleeuwse stad, waar je op de stadsmuren kan wandelen die een prachtig uitzicht op de omgeving bieden. Midden tussen de oude straatjes kan je Cassoulet au Confit de canard eten. Dit is een streekgerecht bestaande uit eend, worst en bonen en zeker het proberen waard! Op deze uitstappen heb ik telkens heel wat nieuwe mensen leren kennen die ook in Montpellier studeren. Je kan ook gemakkelijk zelfstandig een uitstap maken onder vrienden. Vanuit het station St. Roch vertrekken er in het weekend regelmatig treinen naar alle omgelegen steden. Op die manier heb ik samen met vrienden Nîmes en Sète bezocht.

Verblijf in een gastgezin

Tijdens je verblijf hier kan je kiezen tussen verschillende logementen zoals de residentie of een gastgezin. Ik zelf heb gekozen om te verblijven in een gastgezin om de opportuniteit te hebben na school Frans te kunnen praten. Mijn gastvrouw is vriendelijk en is altijd bereid om een praatje te slaan met mij. Als ik fouten maak verbetert ze mij en helpt me de juiste woorden te vinden. ’s Avonds tijdens het diner praten we over de dag, het nieuws en onze interesses. Leven in een gastgezin is naar mijn mening de beste manier om ondergedompeld te worden in de Franse cultuur. Je proeft de lokale gerechten, leert de lokale gebruiken en je gastgezin kan je helpen je weg te vinden “dans la vie française”.

Kortom, wil je graag je Frans verbeteren en de Franse cultuur ontdekken, dan raad ik het zeker aan om enkele weken of zelfs maanden naar Montpellier te komen. Het kan moeilijk zijn in het begin, zeker als je niet alles verstaat, maar je leert snel en gemakkelijk omdat je voortdurend omgeven bent door door de Franse taal. Montpellier is dé stad bij uitstek om een taalbad te nemen want ze is studentenvriendelijk en bovendien ook nog eens cultureel en sportief.