Share this...

Mijn Ervaring met Frans Leren in Montpellier

  • Vorige post
  • Volgend bericht
Mijn Ervaring met Frans Leren in Montpellier

Toen ik in mijn laatste jaar van de middelbare school zat en ik al mijn vrienden zag kiezen wat ze aan de universiteit wilden studeren, besloot ik dat ik niet hetzelfde pad zou volgen en begon ik mijn tussenjaar te plannen. En zo, een jaar later, eind september, toen al mijn vrienden naar hun universiteit gingen, stapte ik op de trein om Frans te leren in het prachtige Montpellier in Zuid-Frankrijk! Toen ik afscheid nam van mijn familie voelde ik me een beetje gespannen. Maar terwijl de trein me door het zonnige Frankrijk reed, werden mijn zenuwen minder en begon ik me echt opgewonden te voelen voor mijn aanstaande avontuur.

De cursussen Frans

Hoewel ik het de afgelopen acht jaar op school had geleerd, had ik het gevoel dat mijn Frans lang niet zo goed was als ik wilde. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom ik cursussen Frans wilde doen. Frans studeren op een school in Frankrijk leek me de beste optie, zodat ik me echt kon onderdompelen in de taal. Daarom ben ik naar Montpellier gekomen. Na mijn inschrijving heb ik een taaltest gedaan en ben ik op niveau B1 geplaatst. Toen ik mijn eerste schooldag had, voelde ik meteen dat ik in de juiste groep was geplaatst! Ik kon de leraar heel goed verstaan, maar de lessen Frans waren niet saai of te makkelijk. Mijn leraar was erg aardig en hij nam echt de tijd om ervoor te zorgen dat we alles begrepen. We deden zowel schrijftaken als mondelinge en luisteractiviteiten die ons echt hielpen bij het oefenen van het Frans dat we hadden geleerd.

Gastgezin

Toen ik me aanmeldde voor de cursus Frans, wist ik meteen dat ik in een gastgezin wilde verblijven. Er is geen betere manier om Frans te oefenen dan het dagelijks te spreken met echte Franse! Mijn gastmoeder kwam me ophalen bij het station toen ik aankwam en zorgde ervoor dat ik me meteen op mijn gemak voelde. Ze probeerde altijd op mijn niveau te spreken en herhaalde dingen voor me als ik niet verstond wat ze zei. Nadat ik een week was gebleven, kreeg ik meer vertrouwen in mijn Frans en werden onze gesprekken complexer. (Een keer hadden we het zelfs over politiek!) Het eten was ook goed! Ik ben vegetariër en ze deed het altijd geweldig om vegetarische gerechten voor me te maken. Ik heb echt genoten van mijn verblijf bij haar.

De schoonheden van Montpellier

Al op mijn eerste middag na mijn Franse lessen besloot ik het historische deel van Montpellier te verkennen. Terwijl ik door de kleine straatjes liep, voelde ik me euforisch en gelukkig. De stad gaf me een bepaald gevoel van vrijheid dat ik niet eerder had gevoeld. Het openbaar vervoer is goed geregeld en gemakkelijk te navigeren en brengt je overal in de stad. Mijn favoriete ding om te doen was de tram nemen, op een willekeurige plek uitstappen en dat deel van Montpellier verkennen! Er is ook een tram die je in slechts 25 minuten van het stadscentrum naar de Middellandse Zee brengt.

Montpellier heeft een zeer rijke cultuur. Ik zou Musée Fabre zeker aanbevelen met zijn prachtige permanente collectie kunstwerken uit alle tijdsperioden en zijn coole tijdelijke tentoonstellingen. Ik heb mijn ILA-studentenkaart kunnen gebruiken om gratis toegang te krijgen tot het museum! Er is ook groen veel mooi in de stad. Een van mijn favoriete plekken om naar toe te gaan waren de botanische tuinen of de “Jardins des Plantes” waar veel prachtige exotische planten te vinden zijn. Iets anders waar ik ook erg van heb genoten, waren de kleine cafés en restaurants! De ene middag na mijn cursus Frans ging ik naar een kattencafé en de andere middag ging ik lunchen met mijn vrienden in een klein veganistisch restaurantje. Als een echte mediterrane stad is Montpellier bijna altijd zonnig en warm. Aan het begin van de herfst was het nog bijna elke dag meer dan 20°C!

Vrienden

Vrienden maken in een vreemde stad kan lastig zijn. Gelukkig krijg je er de kans toe wanneer je Frans komt leren in Montpellier met Franse taalschool ILA. Mijn advies zou zijn om te proberen contact te maken met de mensen die in dezelfde cursus zitten als jij. Het feit dat je een vergelijkbaar Frans niveau hebt, geeft je al een basis voor een vriendschap. De truc is om je verlegenheid opzij te zetten en overeenkomsten of verschillen te vinden en er gesprekken over te beginnen. Alle andere studenten zijn ook op zoek naar vriendschappen, dus je moet er gewoon voor gaan! Mijn vrienden en ik probeerden zoveel mogelijk Frans te spreken, zodat we echt konden oefenen wat we in de Franse lessen hadden geleerd! Dit leidde ons tot grappige situaties, maar het moedigde ons ook aan om Frans te blijven praten in winkels en restaurants. Vooral tegen de lokale bevolking zouden we bijna nooit Engels spreken! Ik heb echt genoten van mijn verblijf in Montpellier en mijn cursussen Frans bij ILA. De cursussen hebben me geholpen om beter en zelfverzekerder te worden in mijn Frans, wat volgens mij een belangrijke taal is om onder de knie te krijgen.