Share this...
Blog

Frans Leren in Montpellier

  • Blog Terug naar lijst
  • Vorige post
  • Volgend bericht
Frans Leren in Montpellier

Aan het begin van de middelbare school dacht ik altijd dat ik aan het eind, als ik de middelbare school zou hebben afgemaakt, vloeiend Frans zou kunnen spreken. Naïve gedachte natuurlijk dus dat viel flink tegen. Na 6 jaar Frans te hebben gehad op de middelbare school wilde ik meer Frans leren en er vooral beter in worden. En wat is er nou beter dan Frans leren in Frankrijk zelf. Door middel van de taalcursus in Montpellier ben ik begonnen met dat streven. Wonen in Montpellier en leren in Montpellier maakte het makkelijker om meer in aanraking te komen met de Franse taal en cultuur.

De stad

Montpellier is niet een hele grote stad, maar daardoor heeft het juist een fijne en gemoederlijke sfeer. Er zijn weinig toeristen en de binnenstad heeft allemaal kleine straatjes met leuke winkeltjes en eettentjes. Er zijn heel veel leuke cafeetjes te bezoeken! Bovendien zijn de restaurants vaak niet heel groot wat het gezelliger maakt om daar te zitten. Door de stad slenteren na de taalcursus in de ochtend en verschillende winkeltjes binnen te lopen was dan ook een van mijn favoriete bezigheden. Ondanks dat het centrum van Montpellier dus niet heel groot is, bleef ik maar nieuwe straatjes ontdekken. Omdat je om 12:15 klaar bent (mits je in de middag geen les hebt) met de taalcursus, heb je genoeg tijd om in de middag de stad te verkennen, eventueel een beetje huiswerk te maken in een café of in je accomodatie en zelfs als je wilt nog buiten de stad een plek te bezoeken. Zoals Saint-Guilhem-Le-Desert, een super mooi klein pittoresque dorpje niet heel ver van Montpellier. Bovendien heeft Montpellier een eigen strand waar je lekker kan uitwaaien als het mooi weer is en wat vrij makkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer of met de fiets.

Mijn verblijf

Er zijn verschillende verblijfsmogelijkheden, via ILA franse taalschool verbleef ik in een residentie vlakbij school. In de residentie zitten alleen maar mensen die dezelfde taalcursus in Montpellier doen bij ILA. Hierdoor heb je gelijk al wat gemeen en is de interesse in een nieuwe taal, in dit geval Frans leren, er bij iedereen. Aangezien Montpellier een echte studentenstad is, zijn er veel mensen die hier Frans leren en dus ook veel internationale studenten. Zo ontmoet je snel, heel veel mensen van over de wereld. Het is interessant om zo meer te ontdekken over hun culturen. Soms verraste de verschillen en overeenkomsten met Nederland mij. Tijdens mijn verblijf in Montpellier waren er veel mensen bezig met een tussenjaar en vaak is de taalcursus in Montpellier dan niet het enige wat ze hebben gedaan. Ik vond het leuk om te horen wat voor plannen mensen hadden en wat ze al allemaal hadden gedaan en meegemaakt. Iedereen had altijd zulke bijzondere en leuke verhalen.

De lessen

Er zijn verschillende lespakketten die je kan kiezen tijdens je taalcursus Frans. Ik heb gekozen voor het intensieve pakket waarbij je van maandag tot en met vrijdag in de ochtend les hebt en van dinsdag tot en met donderdag ook in de middag. Het intensieve pakket is, zoals je misschien al verwacht, ook echt wel intensief, zeker de eerste week, want dan neem je heel veel in je op en moet je je veel concentreren. Dit gaat steeds beter naarmate je langer naar de lessen gaat. Het is zeer leerzaam, maar als je naast Frans leren ook graag veel de stad en omgeving wilt bezoeken of veel leuke activiteiten wilt doen buiten school om, raad ik aan om te beginnen met de standaard lessen (dus alleen de lessen in de ochtend). Je kan altijd nog meer lessen erbij doen als je eenmaal bezig bent. Dit is per week te bepalen. Zelf heb ik in totaal drie weken verbleven in Montpellier. Die drie weken gingen heel erg snel. Ik heb zeker veel geleerd zoals nieuwe grammatica die ik nog niet kende, maar soms ook herhaling. Dit was prettig omdat je gedeeltes herkent, maar het niet saai wordt. Alles werd duidelijk uitgelegd dus dat was heel fijn. Verder was het heel afwisseld: spreken, luisteren en schrijven kwamen ook allemaal aan bod. Over het algemeen krijg je gammtica alleen in de ochtend lessen en zijn de middag (intensieve) lessen vooral gericht op het spreken. Drie weken was wel aan de korte kant. Ik kwam erachter dat de meeste mensen een maand tot drie maanden Frans leren, maar sommigen zelfs een jaar! Wel effectief natuurlijk.

De taalcursus in Montpellier was een mooie, leuke en vooraal leerzame ervaring waar ik zeker geen spijt van heb gehad. Kort, maar krachtig zal ik maar zeggen. Ik heb veel nieuwe en hele aardige mensen leren kennen. De lessen waren soms zwaar, maar ik heb er veel uitgehaald. Montpellier is een hele leuke stad en ik heb helemaal zin gekregen om later een paar jaar in Frankrijk te wonen en meer Frans te leren. De taalcursus in Montpellier was een goed begin om de sfeer te proeven van wonen in een Franse stad.